ΝΕΑ

Ατταπουλγίτης Αγορά και Χρήσεις στη Γεωργία

Ατταπουλγίτης Αγορά και Χρήσεις στη Γεωργία

Τι είναι ο ατταπουλγίτης;

Ο ατταπουλγίτης είναι ένα μοναδικό ορυκτό με μεγάλη ποικιλία βιομηχανικών χρήσεων.

Η μοναδικότητα του ατταπουλγίτη ως βιομηχανικού ορυκτού οφείλεται στην πολύ υψηλή επιφάνεια και το πορώδες του. Η δομή του πυριτικού μαγνησίου μοιάζει με τοίχο από τούβλα.
Αυτό αφήνει επιμήκη πορώδη κανάλια που είναι πολύ απορροφητικά και ικανά να σχηματίζουν πηκτές όταν αλέθονται σε λεπτές σκόνες.

Η σύγχρονη παραγωγή καλλιεργειών απαιτεί ακριβή παράδοση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων φιλικής προς το περιβάλλον νέας γενιάς και πρόσθετα απαραίτητα για τη βέλτιστη απόδοση.

Οι φορεις αργίλου εξασφαλίζουν ακριβή διασπορά και απορρόφηση για ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων εισροών καλλιεργειών.

Οι εγγενείς ιδιότητες του πηλού ατταπουλγίτη λειτουργούν για να βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους και της τύρφης και να ωφελήσουν το φυτό φυσικά. Η σειρά AGLEV® SI από βελτιωτικά εδάφους από πηλό παρέχουν βελτιωμένη απόδοση των καλλιεργειών και αυξημένη γεωργική παραγωγή.

Συνδυάζοντας την ακρίβεια και την ικανότητα προσαρμογής μεμονωμένων παραμέτρων φορέα, οι τεχνικοί άργιλοι ενισχύουν την απόδοση και την αξία των προϊόντων.

 

Πλεονεκτήματα εφαρμογής του Aτταπουλγίτη στην Καλλιέργεια

 

Στις καλλιέργειες η εφαρμογή είναι πολύ ευεργετική.

Αφενός ενισχύεται η υδροαπορροφητικότητα (ο ατταπουλγίτης είναι ένα φυσικό ρεζερβουάρ νερού με ικανότητα συγκράτησης νερού 200%) αφετέρου αυξάνεται το πορώδες (η ειδική εσωτερική επιφάνεια ατταπουλγίτη είναι 300m2/gr) και ο αερισμός του εδάφους εφόσον εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες αερισμού.

Στο παρακάτω διάγραμμα επιβεβαιώνεται η διαφορά απορροφητικότητας των ορυκτών.

Ατταπουλγίτης Αγορά και Χρήσεις στη Γεωργία

 Ως εκ τούτου στην καλλιέργειά μας δραστηριοποιείται άμεσα η δημιουργία πλούσιου ριζικού συστήματος και η βαθύτερη διείσδυση της ρίζας.

Αύξηση συγκράτησης υγρασίας στο έδαφος

Παράλληλα αυξάνεται η ικανότητα συγκράτησης υγρασίας στο έδαφος, μειώνοντας πολύ σημαντικά την κατανάλωση νερού (μείωση ποτισμάτων έως 60%).  Ενδεικτικά δείτε το ριζικό σύστημα στα δεξιά σας πόσο πιο αναπτυγμένο είναι εν αντιθέσει με εκείνο στα αριστερά που δεν έχει ατταπουλγίτη. Κατ’ επέκταση και το υπέργειο μέρος του φυτού είναι πιο εύρωστο.

Ατταπουλγίτης Αγορά και Χρήσεις στη Γεωργία

 

Επιπρόσθετα, υπάρχει η ιδιότητα να προσροφούν το πλεονάζον άζωτο, κάλιο, φωσφόρο και ιχνοστοιχεία από τις λιπάνσεις και το έδαφος και να τα αποδίδουν εκ των υστέρων, μέσω μηχανισμού βραδείας αποδέσμευσης στο έδαφος / φυτό. Έτσι επιμηκύνεται ο χρόνος δράσης των φυτοπροστατευτικών.

 

Περιεκτικότητα φυσικού σιδήρου που αποτρέπει τις χλωρώσεις

Σημειωτέον ότι ο ατταπουλγίτης περιέχει φυσικό σίδηρο που αποτρέπει τις χλωρώσεις, ενισχύοντας το έντονο πράσινο χρώμα των φύλλων. Η σύσταση του ορυκτού φαίνεται ακολούθως.

Ατταπουλγίτης Αγορά και Χρήσεις στη Γεωργία

 

Σε ποιες Καλλιέργειες συνιστάται ο ατταπουλγίτης;

Ο ατταπουλγίτης συνιστάται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης όλων των καλλιεργειών όπως π.χ. λαχανικών, καρποφόρων δέντρων, καλλωπιστικών φυτών, βοτάνων και υπερτροφών. Μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε σπορεία, σε ανάμιξη με φυτοχώματα και τύρφες σε αναλογία 7-14kg/m3. Οι κονιώδεις κοκκομετρίες όταν εφαρμοστούν με υγρό ή ξηρό ράντισμα, παρεμποδίζουν την παρουσία εντομολογικών αποθέσεων ωών τόσο στον καρπό όσο και στο φύλλωμα. Ενδείκνυνται για ψεκασμούς κατά τη διάρκεια της άνοιξης, για τη μυκητολογική, εντομοαπωθητική δράση (ωοκτόνο για τις άωρες μορφές των νυμφών) στα ευάλωτα μέρη των φυτών (άνθη, οφθαλμούς, καρπούς) συμβάλλοντας στην ανθοφορία και την καρπόδεση μετέπειτα (είναι σε διαδικασία η Πιστοποίηση).

• AGLEV SI 100 (κοκκομετρία 0,6-4,75mm) // Με λιπασματοδιανομέα ή χύδην, δοσολογία χορήγησης: 200gr/m2

Ατταπουλγίτης AGLEV SI 100 25kg

• AGLEV SI 200 (κοκκομετρία 0,25-1,15mm) // Με λιπασματοδιανομέα ή χύδην, δοσολογία χορήγησης: 200gr/ m2

Ατταπουλγίτης AGLEV SI 200

• AGLEV SI 300 (κοκκομετρία <0,075mm) // Με νεφελλοψεκαστήρα (ή θειωτήρα): 20kg/1000lt ή μέσω υδρολιπαντήρα έως 80kg/ στρέμμα.

Ατταπουλγίτης AGLEV SI 300 20kg

 

 

Ειδική κατηγορία ατταπουλγίτη για τα ζώα

Η ειδική κατηγορία ατταπουλγίτη που προσφέρει στα ζώα ένα πιο υγιές περιβάλλον μέσω της αποτελεσματικής μείωσης των εκπομπών αμμωνίας και πτητικών ενώσεων που εκλύονται διακρίνεται στη σειρά προϊόντων AXORB® η οποία απορροφά την υγρασία, εξουδετερώνει την αμμωνία και τις πτητικές ενώσεις και προστατεύει τα νεογέννητα ζώα από δερματικές μολύνσεις. Μέσω της νέας αντιβακτηριακής φόρμουλας με ιόντα αργύρου (EU PATENT EP2489269, ΟΒΙ 1007659), προσφέρει ενισχυμένη προστασία έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών, ενισχύοντας το επίπεδο της υγιεινής των ζώων και των κτηριακών εγκαταστάσεων.
Επιπλέον,το AXORB®-F ​​Willow, ένα ειδικό φυσικό βελτιωτικό στρωμνής για χοίρους, ορνίθια και ζώα υψηλής γαλακτοπαραγωγικής ικανότητας, που προσφέρει γρήγορη απορρόφηση της υγρασίας και απολύμανση της επιδερμίδας και των περιττωμάτων των ζώων. Το προϊόν AXORB®-F Willow ενσωματώνει την τεχνολογία odour attack της ΓΕΩΕΛΛΑΣ και περιέχει τη νέα ειδική φόρμουλα Advanced Science για εξειδικευμένη εξάλειψη των έντονων οσμών.
Η σειρά βελτιωτικών προϊόντων στρωμνής προσφέρει λύσεις προστιθέμενης αξίας καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών σε αγροκτήματα και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Ατταπουλγίτης AXORB 20kg

Ατταπουλγίτης , AXORB F WILLOW 25Kg

Μυκοδεσμευτικά προϊόντα

Σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι μυκοτοξίνες είναι φυσικές τοξίνες που μπορούν να παραχθούν από ορισμένους μύκητες που υπάρχουν στις ζωοτροφές σύμφωνα με τις συνθήκες αποθήκευσης ή τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν. Οι μυκοτοξίνες οι οποίες προκαλούν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την κατάσταση της υγείας των ζώων. Επίσης, πολλές δημοσιευμένες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μυκοτοξίνες μπορούν να μειώσουν τη θρεπτική αξία της τροφής με αποτέλεσμα πολύ κακές ζωοτεχνικές επιδόσεις, καθώς και τη μείωση της κατάστασης υγείας των ζώων. Η σειρά προϊόντων SANFED® Ultra που βασίζονται σε μηχανικά και θερμικά επεξεργασμένο ατταπουλγίτη μπορεί να προσφέρει ενισχυμένη υδρόφιλη (αντιδιαρροϊκής) και ελαιόφιλη (δέσμευσης τοξίνης) δράση.Η σειρά προϊόντων SANFED® Ultra είναι ικανή να δεσμεύει ακόμη και τις πιο δύσκολες μυκοτοξίνες χωρίς να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε πρόσθετα και στη χαμηλότερη δυνατή δόση.

Ατταπουλγίτης, SANFED-ULTRA 20kg

Τεχνική Φροντίδα
Ο Ατταπουλγίτης της ΓΕΩΕΛΛΑΣ όπλο για την πεπτική υγεία των ζώων.

Ο ατταπουλγίτης, το πλέον σπάνιο από τα αργιλοπυριτικά ορυκτά, δεδομένης της υψηλής ικανότητας απορρόφησης και προσρόφησης, χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφή των παραγωγικών ζώων. Η μονάδα παραγωγής της ΓΕΩΕΛΛΑΣ στα Γρεβενά, δυναμικότητας 140.000 ΜΤ, εφαρμόζοντας τεχνικές «δυναμοποίησης», ενισχύει τις επιφανειακές ιδιότητες του ατταπουλγίτη, οι οποίες είναι άκρως σημαντικές στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών μεταξύ τοξινών.

Η απορροφητική ικανότητα του ατταπουλγίτη
Ο ατταπουλγίτης χρησιμοποιείται στη διατροφή των παραγωγικών ζώων για τη δέσμευση και απομάκρυνση των μυκοτοξινών από τις ζωοτροφές, αλλά και ως προστατευτικό του γαστρεντερικού σωλήνα, δεσμεύοντας τις τοξίνες, τα τοξινογόνα από βακτήρια, αλλά και μειώνοντας τις διάρροιες και τη θνησιμότητα στα νεογέννητα και απογαλακτισθέντα ζώα. Οι συνέργιες του ατταπουλγίτη με προβιοτικά (Saccharomyces Cere-visiae) για πεπτική υγεία και αιθέρια έλαια ρίγανης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της αντιμικροβιακής δράσης, οδηγούν και σε βελτίωση των αποδόσεων των παραγωγικών ζώων ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Παραγωγή ατταπουλγίτη στα Γρεβενά

Η μονάδα παραγωγής της ΓΕΩΕΛΛΑΣ δυναμικότητας 140.000 ΜΤ, εφαρμόζοντας τεχνικές «δυναμοποίησης» (εξώθηση από εκβολέα, θερμική ενεργοποίηση σε θερμοκρασίες >200°C και λειοτρίβηση σε αερόμυλο κάτω από υψηλή πίεση αέρα) ενισχύει τις επιφανειακές ιδιότητες του ατταπουλγίτη, οι οποίες είναι άκρως σημαντικές στην ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με εντεροτοξίνες βακτηρίων όπως E. Coli and Cl. Perfringens και τοξίνες που παράγονται από μύκητες λόγω κακής συντήρησης της ζωοτροφής ή των δημητριακών. Σαν συνέπεια προφυλάσσει κατ’ αυτό τον τρόπο το εντερικό επιθήλιο των ζώων, προσφέροντας έτσι μία ενισχυμένη πεπτική ασφάλεια και ένα υψηλό επίπεδο υγείας.

Συνέργιες του Ελληνικού Ατταπουλγίτη με προβιοτικά και αιθέρια έλαια ρίγανης

Ένα παράδειγμα εντερικής προφύλαξης χοιριδίων δίνεται κατωτέρω: Μία σειρά από βακτήρια E.Coli τύπου 0157:H7 προστέθηκε σε διάφορες συγκεντρώσεις: 10, 102, 104 και 106, σε εντεροκύτταρα χοιριδίων (IPEC-J2), παρουσία και απουσία από διάφορους τύπους Ελληνικού ατταπουλγίτη (που αντιστοιχεί σε δοσολογία προσθήκης στην τροφή στα 3 Κg/ΜΤ).

Ο Ελληνικός Ατταπουλγίτης τρίτης γενιάς δείχνει να έχει προστατευτική δράση σε σύγκριση με τον μάρτυρα, αυξάνοντας κατά 21% τον αριθμό των επιζώντων εντεροκυττάρων παρουσία E.Coli σε συγκέντρωση 10/ml, ενώ σε μεγάλες συγκεντρώσεις 106/ml από E.Coli αυξάνει τα επιζώντα κύτταρα κατά 13%.

Mε ανάλογο τρόπο ο αριθμός των επιζώντων εντεροκυττάρων παρουσία Cl. perfringes αυξήθηκε κατά 13% στις χαμηλές συγκεντρώσεις (10/ml) και κατά 9% στις υψηλότερες (106/ml). Συμπερασματικά, ο Ελληνικός Ατταπουλγίτης εμφανίζει μια σημαντική προφυλακτική δράση στα εντεροκύτταρα χοίρου, ενάντια σε τοξινογόνα βακτηρίων.

Τα αποτελέσματα αυτά μεταφράζονται με μείωση της θνησιμότητας του απογαλακτισμού από 1 σε 0.7%, της συνολικής θνησιμότητας από 4.8 σε 3.5%, όπως και του συνολικού δείκτη μετατρεψιμότητας (FCR) από 2.65 σε 2.57, καθώς και της μέσης ημερήσιας αύξησης βάρους (DWG) από 667 σε 690g, σαν συνέπεια της προφύλαξης του εντερικού επιθηλίου από αποικισμό με E.Coli και σύγχρονη δέσμευση των παραγομένων τοξινογόνων.

Ενώ η αντιμικροβιακή δράση των αιθερίων ελαίων της ρίγανης (των πλέον βιολογικά δραστικών σε σύγκριση με άλλα εκχυλίσματα φυτών) ενάντια σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, ενισχύοντας τη δράση του προϊόντος ακόμη και σε υψηλά επίπεδα επιμόλυνσης κατά την διάρκεια της πάχυνσης του χοίρου, οδηγεί σε διαφορές στον δείκτη μετατρεψιμότητας (FCR) από 2,60 σε 2,41 και των τελικών σωματικών βαρών από 96,6 σε 100,6Κg στις 167 ημέρες. Τιμές που ενισχύουν κατά πολύ σημαντικό βαθμό τα οικονομικά οφέλη της μονάδας.

Οι μετρήσεις δέσμευσης Αφλατοξίνης Β1 (ΑΟKIN AG, 13125 Berlin, Germany / σύμφωνα με EC 401/2006), σε πολύ υψηλά επίπεδα επιμόλυνσης (4,000 ppb), έδειξαν την ενεργότητα των προϊόντων του ατταπουλγίτη αφού με χαμηλή δοσολογία προσθήκης του στην τροφή δηλαδή με 200g / τόνο τροφής (περιεκτικότητα 0.02%) ο θερμικά ενεργοποιημένος ατταπουλγίτης (SANFED® ULTRA) δεσμεύει το 96% της Αφλατοξίνης Β1. Η υψηλή αυτή τιμή οφείλεται «τόσο στην διαδικασία θερμικής ενεργοποίησης που αυξάνει την ελαιοφιλία των επιφανειών του ατταπουλγίτη και οδηγεί στην βελτιστοποίση της επιλεκτικότητάς τους στην δημιουργία δεσμών με τις τοξίνες, όσο και στην διεργασία λειοτρίβησης (δυναμοποίηση) που υφίσταται το υλικό κατά την παραγωγική του διαδικασία».

Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζεαραλενόνης στην μείωση της γονιμότητας των ζώων, ρυθμίζονται επίσης με την πολύ δραστική δέσμευση της τοξίνης αυτής κατά 96 % με την χρήση θερμικά ενεργοποιημένου ατταπουλγίτη (SANFED® ULTRA), για επίπεδα επιμόλυνσης τα 500 ppb με δοσολογία προσθήκης τα 2 Κg SANFED® ULTRA / τόνο τροφής (0.2 %).

Οι μετρήσεις δέσμευσης βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον ατταπουλγίτη κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (2 %).

Πηγή:
https://www.agronews.gr/farming/tehniki-frodida/152894/o-attapoulgitis-tis-geoellas-oplo-gia-tin-peptiki-ugeia-ton-zoon/