Ένα νέο έντονο πρόβλημα που έχουμε διαπιστώσει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι οι επιδρομές-καταστροφές από αγριόχοιρους. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο πρόβλημα κυρίως στην κεντρική Ελλάδα π.χ. Εύβοια και στην βόρεια Ελλάδα. Τεράστιο πρόβλημα είναι για τους αγρότες, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται. Σε αυτό το άρθρο θα πούμε λίγα λόγια για τους αγριόχοιρους αλλά και για ένα νέο αποτελεσματικό τρόπο απώθησης κατά των αγριόχοιρων.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ
Παρακάτω θα μιλήσουμε για την βιολογία και τις συνήθειες αγριόχοιρων. Ο αγριόχοιρος ή αγριογούρουνο είναι είδος παμφάγο και δασόβιο. Έχει πολύ ανεπτυγμένη όσφρηση και ακοή ενώ η όρασή του είναι περιορισμένη, αντιλαμβάνεται κυρίως την κίνηση και όπως τα περισσότερα θηλαστικά δεν βλέπει τα χρώματα. Το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 170-250 κιλά. Τρέφεται κυρίως με καρπούς(βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα,κτλ.) ρίζες και βολβούς, τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος με την βοήθεια των κυνοδόντων του. Έχει 4 και εμφανίζονται μετά την γέννηση τους. Τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερους κυνόδοντες από τα θηλυκά Οι επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες με πατάτες, παντζάρια και καλαμπόκια. Επίσης στην διατροφή του συμπεριλαμβάνει μανιτάρια, σκουλήκια, σαλιγκάρια, , έντομα, μικρά ερπετά κτλ. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, είναι δασόβιο είδος και ζει σε οργανωμένες αγέλες. Σε αυτές τις οικογενειακές ομάδες αποκλείονται τα μεγάλα αρσενικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει κρυμμένος και βγαίνει για τροφή κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όσο αναφορά την αναπαραγωγή τους, γεννούν από 3 έως 10 μικρά. Σε περιοχές ή σε περιόδους πολυκαρπίας με άφθονη τροφή, οι γεννήσεις είναι κατά μέσο όρο 6 μικρά, ενώ περιόδους με λιγότερη τροφή, είναι πολύ λιγότερα. Τα θηλυκά ωριμάζουν για αναπαραγωγή στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ τα αρσενικά στους 18-24 μηνών.
ΑΠΩΘΗΣΗ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΩΝ
Ο αγριόχοιρος δεν είναι επιθετικός προς τον άνθρωπο, αντιθέτως όταν αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη παρουσία τρέπεται σε φυγή. Οι μόνες περιπτώσεις που ο αγριόχοιρος γίνεται επιθετικός είναι:
- Όταν το θηλυκό θηλάζει τα μικρά
- Όταν τραυματισθεί κατά την διάρκεια της άσκησης θήρας
Λόγο τις μεγάλης αύξηση του πληθυσμού τους και τις έλλειψης τροφής, τα αγριογούρουνα έχουν κατευθυνθεί προς τις καλλιέργειές μας, όπου κάνουν μεγάλες καταστροφές. Καλλιέργειες έχουν υποστεί μερική ή και ολική καταστροφή, ενώ χωράφια ακόμη και εντός οικισμών έχουν «ανασκαφεί» σε όλη τους την έκταση, καθώς πλέον οι αγριόχοιροι – στους οποίους έχουν επικρατήσει τα υβρίδια – δεν φοβούνται να πλησιάσουν τις αυλές σπιτιών, προκειμένου να αναζητήσουν τροφή στη διάρκεια της νύχτας.
Έτσι, έχοντας πλήρη οικολογική συνείδηση και σεβασμό προς στην πανίδα της χώρας μας, σας προτείνουμε μια αποτελεσματική λύση, το οποίο είναι ένα απωθητικό σκεύασμα το οποίο απωθεί τις επιδρομές των αγριογούρουνων στις καλλιέργειές σας.
Penergetic-b Αποτρεπτικό Αγριόχοιρων (Calcium bentonite 100%) 2,5kg
Η εφαρμογή αυτού του σκευάσματος είναι πολύ εύκολη…
Η εφαρμογή γίνεται στην σπορά της καλλιέργειας ( σε περίπτωση μονοετών καλλιεργειών), ενώ σε δενδρώδεις καλλιέργειες καθ ‘όλη την διάρκεια του χρόνου, με προτίμηση το Φθινόπωρο. Το προιόν έχει διάρκεια 5-6 μήνες. Ο τρόπος εφαρμογής είναι ο ψεκασμός του εδάφους σε όλη την έκταση της καλλιέργειας αλλά και περιμετρικά του χωραφιού σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία για καλύτερα αποτελέσματα. Η δοσολογία είναι 60γρ./στρέμμα. Μετά τον ψεκασμό πρέπει να ακολουθήσει πότισμα ή βροχή.
Για ενεργοποιηθεί καλύτερα το προιόν, πρέπει να συνδυαστεί με ένα σκεύασμα οργανικής ουσίας. Το οποίο θα βελτιώσει την δράση του προιόντος αλλά και την ποιότητα του εδάφους.
[ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ]