ΝΕΑ

Μυοκτονία: Καταπολέμηση Τρωκτικών

Μυοκτονία: Καταπολέμηση Τρωκτικών

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι οι ενοχλητικοί εχθροί όπως τα κουνούπια, οι μύγες και άλλα έντομα κάνουν την εμφάνισή τους. Η αντιμετώπισή τους είναι διαχειρίσιμη και μπορείς να τα διώξεις αρκετά εύκολα.

Τι θα κάνεις, όμως, αν έχεις ποντίκια στο σπίτι;

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τα τρωκτικά πέρα από ενοχλητικά, μεταφέρουν αρκετά μικρόβια και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σου ή να μολύνουν τις επιφάνειες του σπιτιού σου. Η παρουσία τους είναι αρκετά συχνότερη σε σπίτια με κήπο, αυλή, αποθήκη ή υπόγειο, σοφίτα και κυρίως στα εξοχικά. Τα τρωκτικά τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά τη νύχτα, εκτός εάν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα συνωστισμού ή ενοχληθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε οικογενειακές φωλιές. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος βλέπει μόνο ελάχιστο μέρος του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να υποτιμάται εύκολα το μέγεθος των επιδρομών, καθώς και η ποσότητα τρωκτικοκτόνου και ο αριθμός των δολωμάτων που απαιτούνται για την πλήρη καταπολέμηση. Είναι γονιμότατο και αναπαράγεται όλο τον χρόνο. Μια οικογένεια από 6 ποντίκια σε ένα κλειστό γκαράζ μπορεί σε 80 -90 ποντίκια σε μια εβδομάδα. Είναι εξαιρετικός αναρριχητής και άλτης και μπορεί να επιβιώσει και σε χαμηλές θερμοκρασίες

Η αντιμετώπιση και απομάκρυνση των ποντικιών είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο είτε για τον ιδιωτικό μας χώρο αντιμετωπίζεται με 2 άξονες. Πρώτα είναι τα προληπτικά μέτρα ώστε να προλάβουμε με κάθε τρόπο την είσοδο και εγκατάσταση των τρωκτικών στον χώρο σας και με τα κατασταλτικά μέσα ώστε να πετύχουμε την απομάκρυνση των τρωκτικών από τον χώρο που έχουν εισχωρήσει και εγκατασταθεί.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

(αφορούν κυρίως σχολαστικά μέτρα   καθαριότητας που πρέπει να λαμβάνονται)

 

  • Δεν πρέπει να αφήνονται τρόφιμα πάνω στην κουζίνα ή σε άλλα σημεία που μπορεί να προσελκύσουν τρωκτικά.
  • Συχνό σκούπισμα για απομάκρυνση από τα ψίχουλα ή άλλα υπολείμματα από τροφές.
  • Χρήση σήτας σε όλα τα ανοίγματα όπως είναι οι πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα.

 

 

 

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Με τα κατασταλτικά μέσα  πετυχαίνουμε την απομάκρυνση των τρωκτικών από τον χώρο που έχουν εισχωρήσει και εγκατασταθεί. Τα μέσα αυτά θα σας τα παρουσιάσουμε και θα σας πούμε τον τρόπο χρήσης τους. Αυτά είναι οι παγίδες τρωκτικών, τα τρωκτικοκτόνα και οι συσκευές υπερήχων.

ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ

Οι παγίδες τρωκτικών ( ποντικιών και αρουραίων η) στοχεύουν στη σύλληψη του ποντικιού. Χωρίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Στις παγίδες τύπου φάκας και στις κολλητικές παγίδες.

Οι κολλητικές παγίδες περιέχουν μια ισχυρή, ημιδιάφανη, μη τοξική κόλλα που χρησιμοποιείται εντός του πλαστικού δισκίου το ποντίκι μπαίνει εντός της παγίδας, εγκλωβίζεται και ακινητοποιείται. Οι κολλητικής παγίδες είναι οι μόνες παγίδες που επιτρέπονται να τοποθετούνται εντός επαγγελματικών χώρων καταστημάτων υγειονομικής σημασίας.  Η κόλλα που περιέχεται στα δισκάκια εκτός από το ελκυστικό άρωμα στη σύστασή της, στο μέσον του κάθε δισκίου περιέχει μίξη σπόρων ηλιόσπορου, σιταριού, καλαμποκιού και κριθαριού, σαν προσελκυστικό που είναι και η αγαπημένη τροφή των ποντικών. Εκτός από τις ετοιμόχρηστες κολλητικές παγίδες υπάρχει και η κόλλα σε σωληνάριο που  μπορείς να την απλώσεις σε γραμμές ζιγκ-ζαγκ πάνω σε μια ξύλινη ή χάρτινη επιφάνεια.

Στις παγίδες τύπου φάκας τοποθετείται συχνά και τρωκτικοκτόνο ή σκέτο προσελκυστικό ώστε οι οσμές να προσελκύσουν το ποντίκι προς την παγίδα. Οι παγίδες μπορούν απλά να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία που αποτελούν περάσματα για τα ποντίκια.

Κόλλα για Ποντίκια Vebicolla

Παγίδες Ξύλινες με Κόλλα 17.5 x 13.5 cm για Τρωκτικά Μικρή

Fotin Παγίδες Κόλλας για Ποντικούς Μεγάλες (2 τεμ.)

ΤΡΩΚΤΙΚΟΚΤΟΝΑ

Στη συνέχεια έχουμε τα ποντικοφάρμακα όπου και σε αυτά έχουμε πολλές επιλογές σε διάφορες μορφές για την καταπολέμηση των ποντικιών. Οι επιλογές αυτές είναι δολώματα σε μορφή σιταριού(σπόροι), σε μορφή πάστας(λουκουμάκι), σε μορφή κηρώδων κύβων, σε μορφή pellets και οι συσκευές υπερήχων. Τα ποντικοφάρμακα στηρίζονται σε δύο δραστικές ουσίες, το bromadiolone και το brodifacoum, είναι πολύ αποτελεσματικές απέναντι σε όλα τα είδη τρωκτικών, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο δραστικές απέναντι στα οικόσιτα ζώα.

 

Οι δύο αυτές δραστικές ουσίες τυποποιούνται με διάφορους τρόπους και έτσι προκύπτουν τελικά σκευάσματα σε διάφορες μορφές(όπως είπαμε παραπάνω).Ενώ οι συσκευές εκπέμπουν ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που αποθούν αυτά τα απρόσκλητα παράσιτα.

 

Τα ποντικοφάρμακα είναι ενός μόνο γεύματος με ισχυρή αντιπηκτική δράση, η δραστική ουσία προκαλεί διάσπαση του αίματος του ποντικού με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι άσχημες οσμές. Τα ποντίκια πεθαίνουν σε 3-4 μέρες και μουμιοποιούνται, ως αποτέλεσμα τα υπόλοιπα τρωκτικά της φωλιάς δεν αντιλαμβάνονται τι προκάλεσε τον θάνατο, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατανάλωση του δολώματος στις επόμενες δολώσεις.

Παρακάτω θα σας πούμε λίγα λόγια για το καθένα από αυτά και θα σας εξηγήσουμε πως τα χρησιμοποιούμε.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας αναφέρω μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ.

Τα ποντικοφάρμακα καλό θα ήταν να τοποθετούνται  μέσα σε ειδικά πλαστικά κουτιά – δολωματικούς σταθμούς. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε  τα παιδιά και άλλα ζώα από το να έρθουν σε επαφή με το δόλωμα και επιπλέον ενισχύουμε την δράση του δολώματος αφού το προστατεύουμε από τις καιρικές συνθήκες. Η οπή του σταθμού είναι σχεδιασμένη ώστε να χωράνε μόνο τα τρωκτικά. Παρ ΄όλα αυτά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε και εκτός των σταθμών, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έρθει κάποιος ή κάτι σε επαφή με αυτό και ότι δεν θα αλλοιωθεί το δόλωμα από την επιρροή των συνθηκών του περιβάλοντος.

Οι σταθμοί τοποθετούνται σε σημεία που κρίνουμε ότι τα ποντίκια θα κινηθούν περισσότερο προς αυτά τα μέρη, και εξαρτώνται από τον εκάστοτε χώρο (εσωτερικό ή υπαίθριο). Έτσι το ποντίκι προσελκύεται από τις οσμές εισέρχεται από τη μία πλευρά της παγίδας καταναλώνει το ποντικοφάρμακο. Σε καταστήματα ή εταιρείες υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση δολωματικών σταθμών περιμετρικά του χώρου με καταγραφή και περίληψη τους στον φάκελο απεντόμωσης του καταστήματος.

Δολωματικός Σταθμός Rat Bait Black Box

Θα ξεκινήσουμε με το πιο γνωστό δόλωμα σε όλους μας, το σιτάρι. Το σιτάρι το χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο σε εσωτερικούς χώρους, γιατί το επηρεάζει η υγρασία(φουσκώνει).Το σιτάρι είναι ισχυρό αντιπηκτικό δόλωμα το οποίο εξοντώνονται όλα τα είδη των τρωκτικών. Τα δολώματα τοποθετούνται (χωρίς να τα πιάνουμε με γυμνά χέρια) σε μέρη προσιτά μόνο για τα τρωκτικά, επιθεωρούνται καθημερινά και αντικαθίστανται μέχρις ότου να παραμένουν ανέπαφα.

Generation Grain-Tech (Difethialοne 0.0025%)

FONBait Wheat 0,75kg

Aristocat Ισχυρό Αντιπηκτικό Τρωκτικοκτόνο 3kg

Vebirat Grain Gold Σιτάρι (Bromadiolone 0,0027%)

Το επόμενο δόλωμα είναι η πάστα(λουκουμάκι). Η ειδική επεξεργασία της παστίλιας την καθιστά αρκετά υγρή ώστε να μην διψάει το ποντίκι κατά την κατανάλωση της. Αυτό εξασφαλίζει γρήγορη και σταθερή κατανάλωση του δολώματος. Και αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εκτός δολωματικού σταθμού αρκεί να προσέξουμε να μην έρθει σε επαφή με υγρασία.

Ratimor Fresh Bait Πάστα (Brodifacoum 0,0029%)

Vebirat Pasta (Brodifacoum 0,0025%) 150gr

Ένα παρόμοιο ποντικοφάρμακο με το λουκουμάκι είναι η κηρώδης κύβοι(block).Οι κύβοι είναι ποιο ανθεκτικοί στην υγρασία σε σχέση με τα παραπάνω. Τους καθιστά ποιο ανθεκτικούς επειδή είναι βουτηγμένοι μέσα σε παραφήνη. Το κηρώδες τεμάχιο διαθέτει ειδική διάτρηση ώστε να χρησιμοποιείται σε δολωματικούς σταθμούς. Μπορεί ωστόσο και να δολωθεί με σύρμα σε φράχτες ή άλλα σταθερά αντικείμενα ώστε να μην μπορεί ο ποντικός να τον απομακρύνει από το σημείο δόλωσης.

Vebirat Block Extreme Κύβοι (Brodifacoum 0,0025%) 200gr

Ποντικοφάρμακο ΘUNDER Wax Blocks

Storm Ultra (Flocoumafen 0,0025%)

Τελευταία μορφή ποντικοφάρμακου έχουμε  σε μορφή pellet.Μοιάζει αρκετά με το σιτάρι αλλά είναι ποιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και στην υγρασία. Είναι ισχυρό αντιπηκτικό μιας λήψης για γεωργική και οικιακή χρήση.

Ποντικοφάρμακο ΘUNDER PELLET

RATCUM PELLETS 25PPM (Ετοιμόχρηστο δόλωμα σε κουφέτο RB)

Τέλος, έχουμε μια συσκευή απώθησης, η οποία όπως είπαμε παράγει ηχητικά κύματα μεγάλης συχνότητας. Ο υπέρηχος απλώς τους προκαλεί τόσο δυσάρεστο ερεθισμό που σπεύδουν να ξεφύγουν από αυτό όσο πιο γρήγορα μπορούν Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού και δεν απαιτεί ειδική προετοιμασία.

Ενεργειακό Απωθητικό Τρωκτικών με Ηλιακό Πάνελ R1

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για την εξόντωση των ποντικιών πρέπει να προσέξουμε να μην τοποθετούμε τα δολώματα με γυμνά χέρια και να γίνετε τακτική αλλαγή των δολωμάτων μέσα από τις παγίδες που τα έχουμε τοποθετήσει αλλά θα πρέπει να κάνουμε και συχνές παρεμβάσεις για την γρήγορη και αποτελεσματική εξόντωσή τους.