ΝΕΑ

Κουνούπια: Ένας Καλοκαιρινός Ενοχλητικός Εχθρός

Κουνούπια: Ένας Καλοκαιρινός Ενοχλητικός Εχθρός

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε πως να αντιμετωπίσουμε τα κουνούπια, τα οποία είναι ο ποιο ενοχλητικός καλοκαιρινός εχθρός μας!! Επίσης, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μεταδίδοντας στον άνθρωπο ιδιαίτερα σοβαρές ασθένειες και θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση των περισσότερων θανάτων σε άνθρωπο από κάθε άλλο οργανισμό στον πλανήτη !

Εφόσον τα καταπολεμήσουμε στον εξωτερικό μας χώρο, ταυτόχρονα δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα και στον εσωτερικό μας χώρο..

Πάμε να μιλήσουμε λίγο για τον βιολογικό κύκλο του κουνουπιού και μέσα από αυτό θα μάθουμε γιατί είναι λιγάκι δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε…

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ

Τα κουνούπια ανήκουν στην τάξη Diptera και στην οικογένεια Culicidae. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν γιατί χρειάζονται αίμα (ως πηγή πρωτεΐνης) για την παραγωγή των αυγών. Τα περισσότερα είδη χρειάζονται πάντα ένα γεύμα πριν γεννήσουν. Τα κουνούπια ζουν σε όλο σχεδόν τον κόσμο και έχουν, υπό συνθήκες, τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Αν υποτεθεί ότι υπάρχει μηδενική θνησιμότητα και επικρατούν ιδανικές κλιματικές συνθήκες, ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει μέχρι και 10 φορές στη ζωή του, κατά μέσω όρο, 200 αυγά. Αν από αυτά τα μισά είναι θηλυκά και τα οποία με τη σειρά τους ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο σε λιγότερο από 2 εβδομάδες, μέσα σε πέντε γενιές, ένα θηλυκό κουνούπι έχει δώσει 20 εκατομμύρια απογόνους. Όπως σας ανέφερα παραπάνω, για αυτό το λόγο υπάρχει μια μικρή δυσκολία καταπολέμησης τους αλλά με τις κατάλληλες οδηγίες του γεωπόνου σας να είστε σίγουροι ότι θα απαλλαχθείτε από τα κουνούπια.

 

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την αντιμετώπιση των κουνουπιών με εντομοκτόνα, πρέπει να προσέξουμε κάποια σημεία τα οποία εάν δεν δώσουμε βάση, οι ψεκασμοί που θα κάνουμε θα επαναλαμβάνονται σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι:

  • Πρέπει να ελέγχουμε τα λιμνάζοντα νερά στους εξωτερικούς χώρους π.χ. νερό των κατοικίδιων μας, τα πιατάκια στις γλάστρες μας και γενικώς όπου λιμνάζει νερό στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας.
  • Ελέγξετε τα δέντρα, τους θάμνους και το γκαζόν σας. Θα πρέπει να διατηρούνται κλαδεμένοι και το γρασίδι κοντό για να περιοριστούν οι χώροι ανάπαυσης για τα ενήλικα κουνούπια.
  • Έλεγχος ποτίσματος. Μόνο πρωινές ώρες, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος, ώστε να στεγνώσει το χώμα των φυτών μας για να μη δημιουργηθούν μικρές εστίες υγρασίας ή και λιμνάζοντα νερά.

 

 

Τώρα, εάν προσέξουμε αυτά τα σημεία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον συστηματικό ψεκασμό μας, όπου αυτός παίζει και τον πιο σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των κουνουπιών.

Του ψεκασμούς τους ξεκινάμε από τα μέσα της Άνοιξης, με τους καθοριστικούς ψεκασμούς να γίνονται τους μήνες Ιούλιος & Αύγουστος. Ψεκάζουμε μόνο επιφάνειες και ποτέ στον αέρα και ξανά ψεκάζουμε, ανάλογα με την επανεμφάνιση των εντόμων. Η επανεμφάνιση αναλόγως των συνθηκών του περιβάλλοντος αλλά και της εφαρμογής, μπορεί να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες. Ο ψεκασμός των επιφανειών γίνεται με ειδικά, κατάλληλα συνδυαζόμενα εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας, ώστε να γίνεται καταπολέμηση των ακμαίων αλλά και των αυγών των κουνουπιών. Τα εντομοκτόνα αυτά είναι  τελευταίας και πιο εξελιγμένης τεχνολογίας στα βιοκτόνα εφαρμοσμένη σε ένα μοναδικό προϊόν που επιτυγχάνει εξαιρετικό αποτέλεσμα με άμεσο knock down και μεγάλη υπολειμματική διάρκεια. Οι ψεκασμοί πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 15 μέρες ειδικά τους πρώτους μήνες, έτσι ώστε να ελαττώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών.

Cypell Flash EW (Cypermethrin 10%)

Draker 10.2 CS Εντομοκτόνο 50ml

Dobol Microemulsion (ME) 100ml

Dobol Microcyp (Cypermethrin 9,0%) 100ml

Εκτός από τα σκευάσματα τα οποία τα διαλύουμε στο νερό και ψεκάζουμε, υπάρχουν και τα ετοιμόχρηστα σκευάσματα τα οποία είναι έτοιμα προς χρήση χωρίς εμείς να κάνουμε καμία διαδικασία για διάλυση. Είναι και αυτά άοσμα και άχρωμα και χρειάζεται να γίνετε τακτική χρήση κατά των κουνουπιών.

Draker RTU Εντομοκτόνο Σπρέι 400ml

 

Άλλος ένας τρόπος για την καταπολέμηση των κουνουπιών είναι το  προνυμφοκτόνο κουνουπιών. Το προϊόν περιέχει τον ρυθμιστή ανάπτυξης εντόμων s-methoprene (ανάλογο της ορμόνης νεότητας) που αποτρέπει την ανάπτυξη των προνυμφών κουνουπιών σε ακμαία. Το πεδίο εφαρμογής του είναι σε εξωτερικούς χώρους και κυρίως σε υδάτινες συλλογές νερού όπως, πισίνες, σιντριβάνια, τεχνητές λίμνες, βαρέλια αποθήκευσης νερού. Είναι εύκολο στην χρήση και  με το που το ρίξεις στον νερό αυτό επιπλέει και εξαπλώνεται στην επιφάνεια του νερού δημιουργώντας ένα πολύ λεπτό φιλμ, με αποτέλεσμα να προκαλεί ασφυξία και θάνατο στις προνύμφες/νύμφες των κουνουπιών. Ταυτόχρονα εμποδίζει την εναπόθεση των αυγών στην επιφάνεια του νερού από τα ενήλικα θηλυκά κουνούπια. Το προϊόν περιέχει τον ρυθμιστή ανάπτυξης εντόμων s-methoprene (ανάλογο της ορμόνης νεότητας) που αποτρέπει την ανάπτυξη των προνυμφών κουνουπιών σε ακμαία. Το προϊόν αποτρέπει την εμφάνιση ακμαίων κουνουπιών των γενών Aedes spp and Culex spp στις υδάτινες συλλογές όπου εφαρμόζεται. Οι προνύμφες των παραπάνω γενών κουνουπιών, που έχουν δεχθεί την επίδραση του προϊόντος, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και νυμφώνονται κανονικά. Ωστόσο, δεν μπορούν να αναπτυχθούν στο επόμενο στάδιο μετά την νύμφωση, να γίνουν δηλαδή ακμαία κουνούπια. Το προϊόν έχει επαρκή αποτελεσματικότητα όταν εφαρμόζεται σύμφωνα με την προτεινόμενη δοσολογία ενάντια σε οποιοδήποτε προνυμφικό στάδιο των παραπάνω γενών κουνουπιών. Ωστόσο, το τρίτο και τέταρτο προνυμφικό στάδιο είναι τα πιο ευαίσθητα στο smethoprene σε σχέση με τα προηγούμενα προνυμφικά στάδια των κουνουπιών. Το s-methoprene δεν είναι αποτελεσματικό σε κουνούπια στο στάδιο της νύμφης ή του ακμαίου. Για την αντιμετώπιση αυτών των σταδίων (νύμφης, ακμαίων) απαιτείται η χρήση εντομοκτόνου με επαρκή ικανότητα κατάρριψης (knock down). Έντονες βροχές, υψηλό οργανικό φορτίο ή θερμοκρασία νερού υψηλότερη των 27°C, μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα του προϊόντος κατά των κουνουπιών.

 

Biopren Κοκκώδες Προνυμφοκτόνο Κουνουπιών 4gr

 

Τέλος, για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν τα εντομοκτόνα χαρτάκια που αποτελούν έναν οικονομικό, γρήγορο και εύκολο τρόπο καταπολέμησης των κουνουπιών σε εσωτερικούς χώρους (σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, , camping  κ.α.). Είναι πολύ εύκολα στην χρήση τους, απλά κάψτε ένα χαρτάκι σε ένα δωμάτιο 10 τ.μ. και αυτό εξολοθρεύει και απωθεί τα κουνούπια για 7 ώρες. Αυτό οφείλεται στην καπνιστική του ιδιότητα που του επιτρέπει να διεισδύσει σε χαραμάδες καθώς και πίσω από έπιπλα με αποτέλεσμα να καταπολεμά τα κουνούπια όπου και αν βρίσκονται. Το άρωμα που απελευθερώνει είναι από αιθέρεα έλεα λεβάντας.

 

Rambo Εντομοκτόνα Χαρτάκια

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Τα κουνούπια είναι ένα έντομο, που ενώ είναι εύκολο να το εξοντώσουμε χρειάζεται  πολύ τακτικούς ψεκασμούς  από τις αρχές τις Άνοιξης για να καταστρέψουμε ολόκληρη την αποικία τους. Τα κουνούπια είναι ένας εχθρός στον οποίο πρέπει να προσέχουμε πολύ για το λόγο ότι μεταφέρουν πολλούς ιούς.