ΝΕΑ

Η Σημασία Του Καλίου Στην Καλλιέργεια Της Ελιάς

Η Σημασία Του Καλίου Στην Καλλιέργεια Της Ελιάς

Η παραγωγή της ελιάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την λίπανσή της. Επίσης και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτάται σημαντικά από την λίπανσή της και τον εφοδιασμό της με θρεπτικά στοιχεία.Ένα από τα κύρια θρεπτικά στοιχεία, το κάλιο κατέχει ιδιαίτερη θέση από πλευράς σπουδαιότητας στην θρέψη της ελιάς. Το κάλιο είναι το δεύτερο θρεπτικό στοιχείο μετά το άζωτο που απαιτείται σε μεγάλες ποσότητες από τα φυτά, ασκώντας σημαντική επίδραση στην απόδοσή τους.Επιδρά σημαντικά στη βλάστηση και κυρίως στην καρποφορία του δέντρου.

Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται τόσο από την συχνότητα εμφάνισης της τροφοπενίας καλίου όσο και από τον υπολογισμό των αφαιρούμενων ποσοτήτων καλίου ετησίως, από τον συγκομισμένο καρπό και το κλάδεμα φύλλων και βλαστών. Αυξάνει το βάρος του καρπού, μέσω της αύξησης των σάρκας και της περιεκτικότητας σε λάδι. Αυξάνει την παραγωγή. Βελτιώνει την ποιότητα του ελαιολάδου (όσον αφορά τα λιπαρά οξέα και τις φαινολικές ενώσεις). Προσδίδει ένα βαθμό ανθεκτικότητας σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, ψύχος κτλ).

 

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την προσθήκη του καλίου στο έδαφος, για διαφυλλική λίπανση και για τα συμπτώματα που παρουσιάζονται από την έλλειψη καλίου( τροφοπενία καλίου).

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

 

Οι συνολικές  ποσότητες Καλίου που απαιτούνται ετησίως από ένα ελαιόδενδρο είναι περίπου: 1,7 kg K2O Καλίου. Αυτή είναι η ποσότητα καλίου που απορροφάται από το δένδρο σε μια πολύ καλή παραγωγική χρονιά. Φυσικά ένα ποσοστό του καλίου παραμένει στο έδαφος είτε από τα φύλλα ή από την καύση των κλαδιών. Βέβαια η μεγάλη ποσότητα καλίου έχει απομακρυνθεί από τον καρπό. Πέρα από τα επίπεδα περιεκτικότητας του δένδρου σε κάλιο (εφόσον δεν υπάρχει ανάλυση), η ελάχιστη ποσότητα καλίου που πρέπει να αναπληρώνεται τις χρονιές που υπάρχει καρποφορία είναι: 1kg K2O/δένδρο.

 

Είναι ένα ειδικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε Κάλιο, Μαγνήσιο και Θείο σε ιδανική αναλογία, διαλύεται εύκολα στο έδαφος και επειδή τα στοιχεία είναι σε θειική μορφή είναι ευδιάλυτα και απορροφούνται εύκολα από το ριζικό σύστημα, ανεξάρτητα από το pH του εδάφους. Το μαγνήσιο στο Patentkali προέρχεται από το φυσικό ορυκτό Κιζερίτη για αυτό και είναι άμεσα αφομοιώσιμο σε αντίθεση με άλλες πηγές μαγνησίου. Το κάλιο στο Patentkali είναι σε μορφή Θειικού Καλίου απαλλαγμένο από χλώριο, ιδανικό για υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Πλεονεκτήματα:

  • Αύξηση της παραγωγής και της περιεκτικότητας σε λάδι.
  • Υψηλή ποιότητα λαδιού σε (γεύση -άρωμα)
  • Βοηθάει στην ωρίμανση του καρπού & στο βάρος του καρπού
  • Συνδυάζεται με όλους τους τύπους λιπασμάτων
  • Αυξάνει την ανθεκτικότητα του δένδρου στην ξηρασία και στους παγετούς
  • Ενδείκνυται σε όλα τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης
  • Λόγω της φυσικής του προέλευσης και παραγωγής του έχει έγκριση για χρήση και στην βιολογική γεωργία σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 834/2007 & 889/2008

Agrohellas Θειικό Κάλιο 0-0-50 +45SO3 25kg

 

Grow-Plant 15-5-30+3MgO 25kg

Θειικό Κάλιο Nova Chava 0-0-50 +43,5 SO3 25kg

 

 

ΔΙΑΦΥΛΛΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ

Η διαφυλλική λίπανση εξασφαλίζει την εφαρμογή των κατάλληλων θρεπτικών στοιχείων είτε στα φύλλα είτε στον καρπό με ακρίβεια, την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες που έχει το φυτό. Σε περίπτωση που υπάρχει τροφοπενία κάποιου στοιχείου η διαφυλλική εφαρμογή αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία γιατί προσφέρει στο φυτό άμεσα το στοιχείο που είναι σε έλλειψη, έτσι ώστε να συνεχίσει ομαλά το βιολογικό του κύκλο.

 

Η ελιά έχει συγκεκριμένες περιόδους κατά τις οποίες οι ανάγκες της σε κάλιο είναι αυξημένες:

 

Περίοδος Άνθισης (Άνοιξη – Απρίλιος και Μάιος)

Βοηθά στη βελτίωση της καρπόδεσης, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή.

Περίοδος Ανάπτυξης του Καρπού (Καλοκαίρι – Ιούνιος έως Αύγουστος)

Συμβάλλει στην αύξηση του μεγέθους του καρπού και στη σύνθεση λιπαρών ουσιών, προάγοντας την υγιή ανάπτυξη.

Περίοδος Ωρίμανσης του Καρπού (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος)

Αυξάνει την ελαιοπεριεκτικότητα και βελτιώνει την ποιότητα του ελαιολάδου. Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί ενισχύουν την ωρίμανση και οδηγούν σε υψηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο.

 

Η διαφυλλική εφαρμογή καλίου είναι αποτελεσματική κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, διότι αυξάνει την ελαιοπεριεκτικότητα και προάγει την ομοιόμορφη ωρίμανση του καρπού.

Σε ξηρικούς ελαιώνες, όπου τα δέντρα μπορεί να υποφέρουν από θερμικό στρες και έλλειψη νερού, η διαφυλλική εφαρμογή καλίου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, διότι πρέπει να αποφεύγεται σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς οι πόροι των φύλλων μπορεί να είναι κλειστοί λόγω στρες, μειώνοντας την απορρόφηση και αυξάνοντας τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας. Οι κατάλληλες ώρες για διαφυλλικές εφαρμογές είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Στους καλοκαιρινούς μήνες και στις αρχές του φθινοπώρου, όπου οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι υψηλές, οι ψεκασμοί είναι καλύτερο να γίνονται νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία έχει πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιτρέποντας στο δέντρο να απορροφήσει πιο εύκολα το κάλιο. Σε ποτιστικούς ελαιώνες, η διαφυλλική εφαρμογή καλίου μπορεί να πραγματοποιηθεί κανονικά, καθώς τα δέντρα δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο στρες από την ξηρασία.

geo K+Mg Υγρό Λίπασμα Καλίου 0-0-30 +0,3Mg

 

XGel Activ Ruby 15-10-50+3MgO +4SiO2 +Ιχνοστοιχεία

 

Miller Nutri-Leaf 4-5-40 +2Mg +10S

Miller Sugar Express 4-10-40

Θρέψις 3-0-30 Υγρό Λίπασμα Καλίου

Θρέψις 11-5-40 +2MgO +TE

 

 

ΤΡΟΦΟΠΕΝΙΑ ΚΑΛΙΟΥ

Η Σημασία Του Καλίου Στην Καλλιέργεια Της Ελιάς

 

Η τροφοπενία καλίου προκαλεί χλώρωση και ξήρανση της κορυφής των φύλλων, μικροφυλλία και πρώιμη φυλλόπτωση. Επιπλέον, η έλλειψη καλίου οδηγεί σε μειωμένη βλάστηση, μείωση της παραγωγής και της ελαιοπεριεκτικότητας των καρπών.  Στην νέα βλάστηση η χλώρωση εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο στα κατώτερα φύλλα αυτής. Η χλώρωση ξεκινά από την κορυφή του ελάσματος του φύλλου και καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνειά του ή το μεγαλύτερο μέρος αυτού, για να ακολουθήσει η ξήρανση της κορυφής του φύλλου. Η χλώρωση έχει απόχρωση ορειχάλκινη και η μετάβαση από το χλωρωτικό προς το πράσινο μέρος του φύλλου γίνεται βαθμιαία, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ των πράσινων και χλωρωτικών ιστών του φύλλου.

Πολλές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται σε έναν ή δύο κλάδους του δέντρου και το υπόλοιπο δέντρο δείχνει να είναι φυσιολογικό. Γι’ αυτό το λόγο, για την ακριβή διάγνωση της τροφοπενίας ή έλλειψης καλίου, η οποία πολλές φορές συγχέεται με άλλες τροφοπενιακές καταστάσεις, χρειάζεται ενδελεχής και εξειδικευμένη παρατήρηση των φύλλων, των κλαδιών ή και των δέντρων επί τόπου στο χωράφι.

Hero K – 40 Λίπασμα Καλίου