Τα ειδικά Μπλοκ (άχυρο σε μπάλες) έχουν εμβολιαστεί με μυκήλιο και έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για 17 ημέρες (περίοδος επώασης). Μετά τις 17 ημέρες τα μπλοκ καλλιέργειας είναι έτοιμα για καλλιέργεια στον χώρο του τελικού καταναλωτή. Κατά την προετοιμασία τους δεν χρησιμοποιείται τίποτα άλλο παρά μόνο νερό. Πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν, χωρίς το παραμικρό ίχνος χημικής ουσίας.
Οδηγίες καλλιέργειας:
1. Θερμοκρασία: 8-22οC
2. Σχετική Υγρασία: 78-90%
3. Φωτισμός: φωτεινό σημείο, χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο. 8-10 ώρες /ημέρα
Τοποθετήστε το μπλοκ με την μια μεγάλη του πλευρά (την πλευρά που δεν έχει τρύπες) προς τα κάτω. Το σημείο που θα τοποθετήσετε το μπλοκ πρέπει να είναι μόνιμα υγρό, φωτεινό, απάνεμο (αποθήκη, υπόγειο, γκαράζ, κουζίνα). Διατηρούμε το μπλοκ με τα μανιτάρια σε σταθερή θέση. Ιδανικές θερμοκρασίες παραγωγής είναι 8-22οC περίπου. Καλό είναι ο χώρος να μην έχει μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία (π.χ. νύχτα-ημέρα). Ελέγχουμε την υγρασία του μπλοκ από το βάρος του. Όταν το μπλοκ ελαφρύνει αρκετά, αυτό σημαίνει πως χρειάζεται πότισμα. Ποτίζουμε το μπλοκ κάθε 15-20 ημέρες (ή όταν ελαφρύνει πολύ) για 4-5 λεπτά περίπου με χλιαρό νερό. Τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό ή σε μπανιέρα για καλύτερο πότισμα. Δεν αφαιρούμε την μεμβράνη της συσκευασίας, γιατι διατηρεί την υγρασία και αυξάνει την παραγωγή.
Τα μανιτάρια στη φάση της πλήρους ωρίμανσης παράγουν μια σκόνη σαν γύρη που αποτελείται από δις σπόρια. Τα σπόρια αυτά αιωρούνται υπό την μορφή γύρης στην ατμόσφαιρα γι’ αυτό θα πρέπει ο χώρος σας να αερίζεται πολύ καλά ή να είναι κάπου έξω.
Συλλογή: Η συλλογή γίνεται με “ξερίζωμα”, της τούφας των μανιταριών, με το χέρι. Για κανένα λόγω δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαχαίρι.