ΝΕΑ

Πυρίτιο: Η Χρήση Του Πυριτίου Στην Αντιμετώπιση Του Θερμικού Στρες, Στην Καλλιέργεια Της Ελιάς

Πυρίτιο: Η Χρήση Του Πυριτίου Στην Αντιμετώπιση Του Θερμικού Στρες, Στην Καλλιέργεια Της Ελιάς

Την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, όπως όλα τα φυτά έτσι και η ελιά στρεσάρεται. Με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους τους 40οC και να διατηρείται στα επικίνδυνα αυτά επίπεδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν, και παραμένουν, κάτω από τον κίνδυνο του θερμικού στρες.

Γενικά  οι αβιοτικοί παράγοντες, όπως η θερμική καταπόνηση που συνοδεύεται από έντονο στρες ξηρασίας, επιδρούν σε φυσιολογικές διεργασίες που σχετόζονται με την ανάπτυξη των φυτών (φωτοσύνθεση, διαπνοή, αναπνοή) εκτρέποντάς  από τους κανονικούς ρυθμούς τους, ενώ ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια του στρες, μπορεί να παρατηρηθεί και καθυστέρηση ή αδυναμία του φυτού. Αυτό το φαινόμενο για τον παραγωγό μεταφράζεται σε μειωμένη ευρωστία και παραγωγικότητα, καθώς και ξήρανση μέρους ή ολόκληρου του δέντρου.

Φέτος, λόγο της κλιματικής αλλαγής, σημειώνεται μεγάλη μείωση της παραγωγής ιδιαίτερα σε ξερικά χωράφια με ελαιώνες λόγω του θερμικού στρες και της υδατικής καταπόνησης. Αυτήν την περίοδο πολλοί παραγωγοί αναφέρουν καρπόπτωση που οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία.

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε ένα τρόπο για αποφύγουμε το θερμικό στρες στην καλλιέργεια της ελιάς, έτσι ώστε να έχουμε μια ομαλή παραγωγή.

Οι καλλιεργητικές πρακτικές που γίνονται αυτήν την περίοδο είναι ψεκασμοί με φυσικά ορυκτά σκευάσματα, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα στρώμα προστασίας σε όλο το δέντρο για την αποφυγή των δυσμενών συνεπειών από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία  και ένα από αυτά είναι το πυρίτιο.

Το πυρίτιο είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο του φλοιού της γης και βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στο έδαφος.Τo πυρίτιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα, βιοενεργοποιητής και φυτο-προστατευτικό.

Το πυρίτιο έχει θετική ανάπτυξη στα φυτά, παρόλο που δεν αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στην ανάπτυξή τους. Αυτό συμβαίνει, καθώς ενθαρρύνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ιδίως του καλίου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΙΤΙΟΥ

Το Πυρίτιο εισέρχεται στα φυτά και συσσωρεύεται γύρω από την επιδερμίδα των ριζών, βλαστών, φύλλων και καρπών γεγονός που δίνει την αντοχή και σταθερότητα στις ελιές. Το Πυρίτιο δημιουργεί ένα gel που σε συνεργασία με το Ασβέστιο και τις πικτήνες σταθεροποιούν τα κυτταρικά τοιχώματα και αυξάνουν την ικανότητα του ελαιώνα μας να να αντέχει το θερμικό στρες. Το Πυρίτιο αξιοποιείται από τα φυτά σε μορφή ορθοπυριτικού οξέoς (H4SiO4), το οποίο  πολυμερίζεται και αποτίθεται με τη μορφή φυτολίθων στους φυτικούς ιστούς (φύλλα, καρπούς, βλαστούς

ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Η αντιμετώπιση του θερμικού στρες της ελιάς γίνεται με ψεκασμούς καλύψεως με το Πυρίτιο, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Για την εφαρμογή αυτή έχουμε 2 προϊόντα της εταιρείας AGROLOGY για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

 

Η καινοτόμα σειρά Ενεργών Πυριτικών Gravital , ήρθε για να δώσει τη ΛΥΣΗ στο πρόβλημα  του θερμικού στρες στην καλλιέργεια της ελιάς. Διαθέτει 20 φορές μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πυριτίου σε σχέση με σκευάσματα πυριτικού Καλίου/Νατρίου και απόλυτη ασφάλεια εφαρμογής τόσο για το φυτό όσο και για το χρήστη. Το Gravital χαρίζει στις καλλιέργειες σας υγιή όψη, δομική σταθερότητα, άμυνα σε αβιοτικές και βιοτικές καταπονήσεις και συντελεί στην τελική αύξηση της παραγωγής.

Gravital Energy (SiO2 92%)

 

Το Gravital Energy είναι Bιοδιεγέρτης πυριτίου, συμβατό με τα πρότυπα της Βιολογικής Γεωργίας και είναι ένα σκεύασμα βιομηχανικής παρασκευής, εξαιρετικής καθαρότητας πυριτίου (92% β/β SiO2), υψηλής διαθεσιμότητας ορθοπυριτικού οξέος και χωρίς κρυσταλλικό πυρίτιο.

Η επίδραση του Gravital Energy στην καλλιέργεια της ελιάς βοηθάει:

 1. Βιοδιέγερση καλλιέργειας, μέσω της επίδρασης του πυριτίου στη φυσιολογία του φυτικού οργανισμού.
 2. Ενίσχυση της απορρόφησης μικροστοιχείων (N, P και Κ)
 3. Ισχυροποίηση δομικής σταθερότητας κυτταρικών δομών, λόγω σχηματισμού και εναπόθεσης φυτολίθων στις κυτταρικές μεμβράνες των καρπών και των ποδίσκων τους, με αποτέλεσμα την αύξηση της:
  •  Συγκράτησης των καρπών επάνω στο δένδρο
  •  Αντοχής των καρπών σε τραυματισμούς (πχ κτυπήματα κατά τη συλλογή και από ριπές ισχυρών ανέμων)
 4. Προστασία από αβιοτικό stress: μηχανικό (κτυπήματα κατά τη συλλογή ή από ισχυρούς ανέμους), θερμικό και υδατικό (ξηροθερμικές συνθήκες καλοκαιρινής περιόδου)
 5. Προστασία από βιοτικό stress

Gravital Force SC Βιοενεργοποιητής Πυριτίου και Ασβεστίου

 

 

Το Gravital Force SC είναι Βιοδιεγέρτης Πυριτίου (35% β/ο SiO2) και Ασβεστίου (35% β/ο CaO), εξαιρετικής καθαρότητας, με υψηλή διαθεσιμότητα Ορθοπυριτικού Οξέος, τη μοναδική μορφή αφομοιώσιμου πυριτίου από τα φυτά. Το Gravital Force SC έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντική ποσότητα Ορθοπυριτικού Οξέος στους φυτικούς οργανισμούς και η εφαρμογή του προλαμβάνει και μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις (α)βιοτικών καταπονήσεων, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγή και βελτιώνοντας την ποιότητα των παραγόμενων καρπών.

Το Gravital Force SC χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε βιoδιαθέσιμο Πυρίτιο και Ασβέστιο συμβάλλει στην:

 1. Ενίσχυση ενδογενών μηχανισμών άμυνας
 2. Γρήγορη προσαρμογή των φυσιολογικών λειτουργιών σε συνθήκες καταπονήσεων
 3. Αύξηση
  • Φωτοσύνθεσης
  • Αποτελεσματικότητας χρήσης νερού
  • Διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας χρήσης θρεπτικών από τον φυτικό οργανισμό
 4. Ρύθμιση διαπνοής
 5. Ενίσχυση μεταβολικών διεργασιών
 6. Αξιοποίηση της συνεργιστικής δράσης Πυριτίου-Ασβεστίου

Το υψηλότερο σε περιεκτικότητα σκεύασμα Πυριτίου-Ασβεστίου παγκοσμίως

1) Ενίσχυση αντοχής των φυτών έναντι

 • Αβιοτικών καταπονήσεων
  ◦ αλατότητας, θερμικό και υδατικό stress
  ◦ μεταφυτευτικό και μηχανικό stress
  • Βιοτικών καταπονήσεων από παθογόνα/εχθρούς φυλλώματος/εδάφους

2) Αύξηση συνολικής παραγωγής των καλλιεργειών

3) Βελτίωση ποιοτικών χαρακτηριστικών και διατροφικής αξίας της παραγωγής

 • Διατήρηση αντιοξειδωτικών ουσιών σε υψηλά επίπεδα (πχ Βιταμίνη C, φαινόλες)
 • Βελτίωση χρώματος καρπών (πχ Μήλα Fugi)
 • Πρόληψη εμφάνισης φυσιολογικών ασθενειών (πχ Ξηρή Σήψη Κορυφής, BER)
 • Ενίσχυση συνεκτικότητας σάρκας καρπών
 • Αύξηση μετασυλλεκτικής διάρκειας ζωής
 • Μείωση απωλειών στο ψυγείο & στο ράφι